Inloggning för arbetsgruppen> Glömt lösenordet?
> Glömt användarnamnet?Svenska datatermgruppens
sekretariat sköts av


Sveriges nationella centrum för terminologi och fackspråk

Arbetet stöds av


Visning

Separat förklarande artikel (nr 4)


Digitalpengar - teknisk förklaring

Digitalpengar står för engelska e-cash. Termen betecknar den ena av de två huvudformerna av datorbaserade betalningssystem, nämligen kontantliknande system. Den andra huvudformen är kontobaserade system.

Alla slags kontokort är kontobaserade system. Korten är inte bärare av något penningbelopp. De är till för att möjliggöra överföringar mellan konton i bankernas och finansinstitutens datorer. Korten i sig är värdelösa. Man kan tappa sitt kontokort utan att förlora ett öre.

Det mest kända kontantliknande systemet i Sverige är Cashkort. Detta kontantkort är inget kontokort, även om det har samma form. Tanken är att efterlikna betalning med mynt och sedlar. Att ladda ett kontantkort kan jämföras med att ta ut pengar i en bankautomat. Att tappa sitt kontantkort är som att tappa plånboken.

Andra kontantliknande system, som Cybercash och det nedlagda Ecash, hanteras av program som installeras på persondatorer. Pengarna representeras av sifferserier som lagras på hårddisken. Om dessa siffror raderas från hårddisken är pengarna förlorade.

Man kan inte jämföra debetkort eller betalkort med kontantliknande system. Kunder med sådana kort sätter in pengar på ett konto i förväg. Vid köp dras beloppet från tillgodohavandet. Man handlar alltså inte på kredit. Men betalningen sker genom överföring mellan två bankkonton.


Källa/författare: Anders Lotsson, Svenska datatermgruppen <datatermgruppen.se>

Senast ändrad 11 december 2000